Колаж Фейсбук, Даниел Смилов, Известен наш доцент е поредната публична личност,

...
Колаж Фейсбук, Даниел Смилов, Известен наш доцент е поредната публична личност,
Коментари Харесай

Смилов: Гешев реши, че няма да бъде изкупителната жертва и има ресурси да влезе в тази война

Колаж Facebook, Даниел Смилов, 

Известен наш доцент е следващата обществена персона, която разяснява протичащото се с основния прокурор.

" Това, което става, е неуместно. Заместник-главният прокурор да дава основния прокурор на прокурор. "

Това съобщи в изявление в ефира на БНР доц. Даниел Смилов, програмен шеф на Центъра за демократични тактики. Според него образно е станало ясно, че има политически надзор върху правосъдната система.

Политологът означи основното изявление на Мария Габриел, че тъкмо държавно управление на ГЕРБ, което очакваше поддръжка от ДПС, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, ще в профил основния прокурор.

" Това беше ход ексцентричен. Защо дръпна дявола за опашката? Най-вероятно е търсена легитимност - едно сдружаване намерено между ГЕРБ и ДПС би било забелязано от хората като проблематично. Предложиха главата на Иван Гешев. Разкриването на политическите зависимости в правосъдната система стана видно, когато Висш съдебен съвет, негови представители в прокурорската квота, незабавно реагираха на този политически апел. "

Всички имаха съществено очакване държавно управление между ГЕРБ, Българска социалистическа партия, ДПС и Има Такъв Народ да се състои. Дори госпожа Габриел загуби своето място на комисар в Брюксел, посочи Смилов. По думите му " нещата са били " опечени ", написа dunavmost.com.

Иван Гешев реши, че няма да бъде изкупителната жертва и реши, че може би има запаси да влезе в тази война, акцентира доцент Смилов.

Политологът не изключва да забележим и " сделка сред Гешев и предходните му патрони от ГЕРБ и ДПС ".

Той изрече съмнение, че очевидно допреди два дни нещата са били контрактувани и е имало болшинство за отстраняването на основния прокурор, само че в този момент може би има подозрения измежду някои от членовете – " някое от лобитата ще смени коня, позицията в последния миг ".

Даниел Смилов смята, че " договорености и ръчно ръководство от страна на една или друга политическа група на процедура ги виждаме илюстрирани графично ".

Според него възможностите за първия мандат към този момент са минимални и в областта на теориите.

" След настоящето развиване огромният проблем е, че първата партия – ГЕРБ, се въвлече в един голям скандал. Тези правосъдни фигури са имали някакви лоялности към ГЕРБ, към ДПС, към други партии. Тези лоялности са сега под въпрос. Всички се питаме в този момент прокуратурата какво ще изкара. Това дава и доста ясно опрощение на партии като Българска социалистическа партия да кажат – ние няма да участваме с вас във образуването на държавно управление. Първият мандат наподобява жертван. "

Има някаква логичност да се образува държавно управление с втория мандат. Когато ГЕРБ сами се дисквалифицираха като мандатоносител, от тяхна позиция е рационално да правят отстъпка крачка обратно, посочи Даниел Смилов.

Ясно е, че в този момент и ГЕРБ, и ДПС имат доста сериозен мотив да покажат, че са склонни да скъсат с модела, който самите те са основали и който консумираме сега, съобщи още доцент Смилов.

Относно третия мандат политологът сподели, че трети мандат за Има Такъв Народ би бил " втори късмет за ГЕРБ и ДПС да сформират коалиция с Българска социалистическа партия ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР